Međimurski chef restorana ‘Terbotz’, Amos Novak, prema izboru prestižnog ‘Gault&Millau Croatia’ gastronomskog vodiča, mladi je talent 2025. godine. Novak, koji sljedeći mjesec puni 24 godine, za svoje je vještine u kuhinji primio dosad brojne međunarodne i domaće nagrade na gastronomskim natjecanjima, ali ovo mu je prvo ovako veliko priznanje i, kaže, najdraže.

‘Gault&Millau’ jedan je od ključnih brendova u industriji restoranskih vodiča, u Parizu su ga 1961. osnovali Henri Gault i Christian Millau, novinari večernjih novina Paris-Presse i strastveni ljubitelji restorana. Izbor dobitnika ovisi isključivo o ocjeni anonimnih inspektora Vodiča, dakle, vlasnici restorana ne znaju tko su, dolaze kao obični gosti, plaćaju svoje račune i zbog toga je njihova ocjena krajnje nepristrana. Mjesto u vodiču nemoguće je ‘kupiti’ i zbog toga se ovaj Vodič smatra realnom i pouzdanom ocjenom kvalitete chefova i restorana.
Tradicionalna jela na moderan način
Amos Novak presretan je novostečenom titulom mladog talenta godine.
– Ovakva mi je prestižna nagrada veliki poticaj za daljnji rad, sretan sam da je on prepoznat, a sada slijedi još veći trud jer ova velika titula obvezuje. Moj će fokus i dalje biti tradicionalna jela na moderan način, pripremljena isključivo sa sezonskim namirnicama – kaže Novak i dodaje da nagradu nije očekivao.

Ipak, sve je vodilo ka tome jer Novak među svojim priznanjima, između ostalih, ima osvojeni ‘Croatia Culinary Cup’ i brončanu medalju na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, a prije mjesec dana je u polufinalu ‘European Grand Prixa/Global Chefs Challenge’, održanom u talijanskom Riminiju osvojio dvije srebrne medalje.
Posebno veseli vidjeti mlada lica
Dodjela nagrada ‘Gault&Millau 2025.’ održana je u zagrebačkom Hotelu Esplanade, gdje se okupilo više od stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Ministar turizma Tonči Glavina pri uručenju nagrada se posebno osvrnuo na mlade chefove poput Amosa Novaka.
– Posebno me veseli ovdje vidjeti mlada lica jer pokazuju kako imamo novu generaciju talentiranih ljudi koji donose svježinu i inovacije u našu industriju – zaključio je ministar.