Male kuhinjske tajne
OVO SVI IMAMO DOMA: Mlijeko će uz ovaj trik ostati svježe tjednima

Mlijeko se može zamrznuti do tri mjeseca, ali postoji jednostavniji način očuvanja njegove svježine. Iako to nekima može zvučati neobično, dodavanje prstohvata soli u svježe mlijeko može značajno produžiti njegovu trajnost, bilo da se radi o punomasnom ili obranom mlijeku. Ova metoda može izgledati neprivlačno, ali minerali u soli usporavaju kiselenje mlijeka, čime se smanjuje aktivnost vode i sprječava rast bakterija.

Kako prepoznati da je mlijeko pokvareno?

Nakon otvaranja, mlijeko obično traje od četiri do sedam dana kada se čuva u hladnjaku. Neotvoreno punomasno mlijeko može zadržati svježinu od pet do sedam dana, dok mlijeko s nižim udjelom masnoće može trajati nešto duže. Mlijeko bez masti ili bez laktoze često ostaje upotrebljivo i do deset dana nakon isteka datuma roka trajanja, sve dok se pravilno čuva u hladnjaku.
Da biste provjerili je li mlijeko još uvijek dobro, jednostavno se oslonite na svoj njuh. Ako miriše prihvatljivo, slobodno ga konzumirajte i ne bacajte ga preuranjeno. Važno je napomenuti da je datum na pakiranju označen kao “najbolje do”, što znači da mlijeko može biti sigurno za konzumaciju i nakon tog datuma, pod uvjetom da miriše dobro.

Kako produžiti rok trajanja mlijeka?

Nakon dodavanja soli, dobro promiješajte bocu, a tako će se povećati šanse za dulje očuvanje svježine. Ako se odlučite zamrznuti mlijeko, imajte na umu da će se mogla malo promijeniti tekstura i okus, no bit će sigurno za korištenje u kuhanju ili pečenju.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike