Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata počela je pojačano nadzirati ugostiteljske objekte u kojima je zabranjeno pušenje. Zakonom je propisana zabrana pušenja duhanskih i sličnih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima. Iznimka su ugostiteljski prostori u kojima su pušači fizički odvojeni od ostatka objekta.
Propisani uvjeti
Površina tih prostora ne smije biti manja od 10 četvornih metara i ne smije zauzimati više od 20 posto površine prostora za posluživanje. Također, u tim se prostorima ne smije posluživati hrana i piće. No, postoji iznimka kod objekata koji isključivo poslužuju piće. Naime, oni koji zbog veličine uslužnog prostora ne mogu zadovoljiti propisane uvjete, mogu cijeli objekt odrediti pušačkim prostorom.
U Hrvatskoj je na snazi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji, između ostalog, propisuje:
– Zabranjuje se pušenje duhanskih i srodnih proizvoda, biljnih proizvoda i uporaba elektroničkih cigareta s nikotinskim punjenjem ili bez nikotinskog punjenja i vodenih lula u svim zatvorenim javnim prostorima. Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pušenje je dopušteno: u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju sukladno propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja te u prostorima za pušenje u objektima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost. Prostor za pušenje mora ispunjavati uvjete koji su navedeni u člancima 26. – 34. zakona – piše u tom zakonu.
Iz Ministarstva zdravstva kažu kako postoji već ranije spomenuti zakon te kako oni izdaju rješenja o ispunjavanju uvjeta za pušački prostor na temelju zahtjeva i zaprimljene dokumentacije koju prilaže pravna ili fizička osoba koja obavlja ugostiteljsku djelatnost, a sanitarna inspekcija Državnog inspektorata obavlja nadzor nad provedbom navedenog Zakona.
Što kažu u Inspektoratu?
Pitali smo Državni inspektorat kakva je situacija na području Krapinsko – zagorske županije. Evo što su nam odgovorili:
– U Krapinsko – zagorskoj županiji u 2025. inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (Narodne novine, broj 45/17 i 114/18) obavljen je u 24 ugostiteljska objekta, od kojih se u šest uslužuje hrana. U 16 objekata utvrđene su nesukladnosti. Najčešća nesukladnost je što objekti koji imaju prostor za usluživanje na otvorenom – terase u hladnijim mjesecima isti na različite načine zatvore i time ga prema definiciji predmetnog Zakona pretvore u zatvoreni javni prostor u kojem pušenje nije dozvoljeno, a inspekcija u nadzoru zatekne osobe koje puše. Člankom 40. predmetnog Zakona za utvrđene prekršaje propisne su novčane kazne u iznosu od 9.290 do 19.908 eura za pravnu osobu, te od 663 do 1.990 eura za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi i u skladu s propisanim ovlastima sanitarna inspekcija izdaje prekršajne naloge. Prekršajni nalog izdaje se pravnoj osobi, odgovornoj osobi u pravnoj osobi ili fizičkoj osobi ako se radi o obrtu. Okrivljenik je dužan platiti iznos izrečene novčane kazne u roku od osam (8) dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga. Također, sukladno odredbama prekršajnog zakona, okrivljenik može u ostavljenom roku uplati 2/3 novčane kazne i smatrat će se da je novčana kazna uplaćena u cijelosti. Isto tako stranka ima pravo prigovora na prekršajni nalog, čime isti postaje opružni prijedlog o kojem odlučuje nadležni sud – rekli su nam iz Inspektorata.

“Država na nama profitira”
Predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Ivan Đurkin – Benkotić naglašava da oni žele raditi po zakonu i da se samo bore za vlastiti kruh.
– Ono što je dobro jest to da smo uspjeli riješiti da ne bude totalna zabrana pušenja. Druga stvar je ta da je trebalo biti 50 m2 kompletnog prostora, a mi smo dobili 50 m2 uslužnog prostora u koji ne ulazi dio sanitarija, skladišnog prostora i ostalog pomoćnog prostora. Bitno je napomenuti i to da terase moraju biti otvorene više od 50 posto da bi se na njima moglo pušiti. Ja kao predsjednik županijskog Ceha ugostitelja mogu reći da mi radimo i želimo raditi u skladu sa zakonom, te apeliramo na Državni inspektorat da malo manje koristi represivne mjere jer smo mi mali poduzetnici koji se borimo za svoj kruh. Koliko mi imamo spoznaja, taj zakon se neće mijenjati i neće se ići dalje do ukidanja, no svi zajedno se moramo prilagoditi – rekao nam je Đurkin – Benkotić.
Pitali smo ga i što misli kako će to utjecati na ugostitelje.
– Gubici će biti veliki. Problem je u tome da mi imamo naviku kao pušači otići u kafić i zapaliti cigaretu, u nekim zemljama čak postoji i kultura da se zapali cigara uz domaće vino ili konjak. Na kraju krajeva, država profitira od nas ugostitelja, mi punimo proračun, nas je preko 11 tisuća, što je više od 40 tisuća zaposlenih. Ako se to počne odražavati na naše poslovanje, a već je počelo, moglo bi biti velikih problema. Budimo oprezni, realni i svjesni da sve možemo kompenzirati – poručio je Đurkin – Benkotić, svjestan da će biti i zatvaranja kafića.

Velik pad prometa
Što se tiče samih ugostitelja, njima je najteže. Obišli smo nekoliko kafića u Krapini da provjerimo kakva je situacija.
U Mega Baru kažu da im je promet pao između 30 i 40 posto. Vlasnik Dario Prekratić iznenađen je što mali lokali s lošom ventilacijom imaju dozvolu, dok je isto to zabranjeno većim lokalima s pravom ventilacijom. Prekratić planira pregraditi prostor na 49 m2 ili odvojiti pušački prostor.

U Caffe baru Mystic, koji se nalazi u sklopu krapinskog Stop Shopa, također nisu zadovoljni.
– Odluka nam nije najbolje sjela, ponajviše zato što većina naših gostiju puši. Sada su prisiljeni izlaziti van kako bi zapalili, što im nije uvijek praktično, pogotovo u hladnijim mjesecima – rekao nam je suvlasnik Dino Dolovčak.
Pad prometa je itekako primjetan…
– U posljednja dva tjedna, otkako su krenule strože kontrole, promet se osjetno smanjio. Neki gosti su jednostavno prestali dolaziti – nastavio je Dolovčak, pa dodao:
– Reakcije na zabranu su različite. Pušači se snalaze na različite načine. Neki izlaze na terasu ili pred kafić, dok neki, čim vide da ne smiju pušiti, jednostavno odu. Očekujemo da će se situacija popraviti s dolaskom toplijih dana. Planiramo proširiti ljetnu terasu, što bi trebalo omogućiti ugodniji boravak i pušačima i nepušačima. Nadamo se da će se promet tada vratiti na staro – zaključio je Dolovčak.

Upitali smo još neke ugostitelje diljem KZŽ da nam kažu svoja iskustva, no nisu željeli izlaziti u javnost, već su samo nevoljko rekli da su bez komentara. No i to je bilo dovoljno da znamo što misle o tematici…

